funkcje
Glourious: Witam!

Jak sie robi takie zadanie?
Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <−4, 7>. Zatem zbiorem wartosci fcji g(x)= f(x)−3
jest przedział?
i jeszcze gdyby było
g(x)=f(x−3)
g(x)=f(x+3)
g(x)=f(x)+3
14 kwi 20:38
ICSP: g(x) = f(x) − 3
Zb funkcji g: (−4 −3; 7 − 3)
g(x−3) oraz g(x+3) zbór wartości się nie zmieni
g(x) = f(x) + 3 analogicznie jak zrobiłem ten przykład.
14 kwi 20:40
;): Dla f(x − a) i f( x + a) zbiór wartości Ci się nie zmienia ponieważ Twój wykres będzie jeździł
w prawo i lewo
natomiast dla f(x) − b i f(x) + b zmieni się zbiór wartości ponieważ Twój wykres będzie jeździł
w dół i górę
14 kwi 20:41
Glourious: dziękuje
14 kwi 20:48