matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
sysa:
wyznacz ciag arytmetyczny? a1+a2= −6 a2+a4=0
14 kwi 20:37
marcin:
⎧
a
1
+(a
1
+r)=−6
⎩
(a
1
+r)+(a
1
+3r)=0
⎧
2a
1
+r=−6
⎩
2a
1
+4r=0
odejmujemy od pierwszego równania, równanie drugie i mamy −3r=−6 r=2 2a
1
+2=−6 a
1
=−4 a
n
=a
1
+(n−1)r=−4+(n−1)2=2n−6
14 kwi 21:30