pomocy!!
sysa: ile poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego o roznicy r nalezy dodac aby otrzymana suma byla
rowna 8?
a) a1= −7 r=1
14 kwi 20:33
ICSP: było.
14 kwi 20:35
ICSP: a
n = n−8
a
1 = −7
S
n = 8
| | −15 + n | |
8 = |
| *n ⇔ n2 − 15n − 16 = 0 ⇔ n2 +n − 16n − 16 = 0 ⇔ n(n+1) − 16(n+1) = 0 ⇔ |
| | 2 | |
(n−16)(n+1) = 0
Odp. 16
14 kwi 20:38
Maryjusz: n>0, n∊ℕ
+
S
n=8
(n−15)*n=16
n
2−15n−16=0
Δ=225+64=289 ⇒
√Δ=17
| | 15−17 | |
n1= |
| =−1 − sprzeczność
|
| | 2 | |
14 kwi 20:40
sysa: Dobry jestes

dzieki
14 kwi 20:46