s
rom: |2x+4|+|x−1|≤6
jak to wyliczyc?
14 kwi 20:06
14 kwi 20:07
rom: przeziadly beda x ≤1 x≥−11 i x≥−113
14 kwi 20:10
rom: ?
14 kwi 20:13
rom: ?
14 kwi 20:15
ICSP: 2x + 4 = 0 ⇔ x = −2
x−1 = 0 ⇔ x = 1
x ∊ (−
∞;−2>
x ∊ (−2;1>
x ∊ (1;+
∞)
chyba tak. Mogłem się gdzieś machnąć bo już mi się żuki dwoją

14 kwi 20:15
Wojteq66: 2|x+2| + |x−1|≤6
Rozwiązujesz w przedziałach (−∞,−2> u (−2;1> u <1;+∞)
14 kwi 20:16
rom: liczby ktore sa miejscami odzielajacymi to x=−11 , x=−113 i x=1 ?
14 kwi 20:16
Wojteq66: ICSP byłeś szybszy
14 kwi 20:17
rom: ok ok, czaje baze, nie wychodzilo bo robilem to dla calego dzialania np 2x+4+x−1=6
14 kwi 20:17
ICSP: Wojtku a 1 do którego należy? Właśnie tego nie jestem pewien:(
14 kwi 20:18
rom: wojteq66 masz blad, obok przedzialu zamknietego nie moze byc kolejny zamkniety ? mam racje?
14 kwi 20:21
Wojteq66: Właśnie kiedyś tego szukałem, i różni ludzie robią różnie te przedziały

, ale zasada chyba
jest taka, że jak z jednej strony domykasz, to wszędzie z tej samej strony. W tym wypadku 1
należy do drugiego przedziału, bo w pierwszym domknelismy obaj −2.
14 kwi 20:21
Wojteq66: tak racja ! wybaczcie tego faila

oczywiscie ten trzeci będzie ... (1;+
∞)
14 kwi 20:21
;): Dla mnie są źle przedziały podane
x∊ (−∞,−2)
x∊ <−2,1)
x∊ <1,∞)
14 kwi 20:22
ICSP: Ja nigdy nie wiem który domknąć a który otworzyć:(
14 kwi 20:23
rom: hahah, robilem te zadania z bezwglednej z pol roku temu i zapomnialem, ale to jest banalne...
14 kwi 20:24
rom: thx
14 kwi 20:24
Wojteq66:
; ), jakbyś mógł nam napisać dwa zdania, dlaczego jednak z lewej domknięte?
14 kwi 20:25
;): ICSP zauważ że w pierwszym przedziale muszą być wszystkie na minusie stąd jest otwarty
przedział następnie tylko jeden jest zamknięty od lewej strony a od prawej otwarty czyli jeden
będzie dodatni drugi ujemny a trzeci przedział tylko dla liczb dodatnich
14 kwi 20:27
ICSP: czyli w tym przykładzie co podałem jest błąd?
14 kwi 20:28
rom: ISCP szkryflnij to na kartce papieru i podaj rozwiazanie plz
bo chce sprawdzic z ciekawosci
14 kwi 20:30
rom: dzieki
14 kwi 20:30
;): Niestety tak bo dla pierwszego przedziału oba są otwarte czyli dla samych liczb ujemnych
14 kwi 20:30
Wojteq66:
; ) dzięki wielkie za wytłumaczenie
14 kwi 20:33
rom:

ja to tak robie zakładam dla trzech przedzialow
1)
2x+4
2x+4≥0
x≥−2
I −2x−4 dla x<−2
2)
x−1 dla
x−1≥0
x≥1
i −x−1 dla
x≤1
14 kwi 20:34
rom: dobrze mysle?
14 kwi 20:34
;): 2|x + 2| + |x − 1| ≤ 6
1o x∊(−∞,−2)
−2x − 4 − x + 1 ≤ 6
−3x ≤ 9
x ≥ 3 zbiór pusty x∊∅
2o <−2,1)
2x + 4 − x + 1 ≤ 6
x ≤ 1 x∊<−2,1)
3o x∊<1,∞)
2x + 4 + x − 1 ≤ 6
3x ≤ 3
x ≤ 1 x∊{1} rozwiązaniem jest zbiór x∊<−2,−1>
Może gdzieś się pomyliłem więc sprawdźcie
14 kwi 20:37
rom: szkryflnij ktos to na kartce papieru i podaj rozwiazanie plz
mi wyszedł przedzial od <−113,1>
14 kwi 20:38
rom: −2x − 4 − x + 1 ≤ 6
dlaczego tam masz −x+1 , nie powinno byc −x−1?
chyba masz błąd
14 kwi 20:39
rom: ?
14 kwi 20:41
;): W wartości bezwzględnej masz przecież |x − 1| więc po zmianie znaku będziesz miał −x + 1
14 kwi 20:43
rom: ale ja glupi jestem
14 kwi 20:47