matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wymierne
maciek:
Rozszerz ułamki uzupełniając licznik lub mianownik tak zrobiłem ale nie wiem czy dobrze
2(x−3)
2(x−3)*4(x−3)
8(x−3)
2
a)
=
=
4
4*2(x−3)
8(x−3)
4x−5
(4x−5)(4x+5)
16x
2
+25
b)
=
=
3x
3x(2x−1)
6x
2
−3x
4(x+1)
4(x+1)*3(x+1)
12(x+1)
2
c)
=
=
2
2*3(x+1)
6(x+1)
3x−1
(3x−1)(3x+1)
9x
2
+1
d)
=
=
2x
2x(4x−3)
8x
2
−6x
14 kwi 19:55
maciek:
może ktoś sprawdzić czy jest to dobrze ?
14 kwi 20:10
Pamiti:
2×9+922/5²4=¹8/9
1 sty 16:20