matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!!!!!
sysa:
ile wyrazow ujemnych ma ciag an. oblicz pierwszy i ostatni z tych wyrazow? a) an=4n−15
14 kwi 19:44
ukasz:
4n−15 < 0
14 kwi 19:47
Maryjusz:
4n−15<0
15
n<
4
n∊ℕ ⇒ n=3 a
1
=−11 a
2
=−7 a
3
=−3
14 kwi 19:49