Przekształcenie f(x)=2x-6 dla So (0,0)
Funkcja : f(x)=2x−6 So=(0,0) Proszę o wytłumaczenie jak robić te przekształcenie
14 kwi 19:44
Basia:
P∊ wykresu f(x) ⇔ P(x, 2x−6) ⇒ P'(−x, −(2x−6)) = (−x, −2x+6)
czyli
g(−x) = 2*(−x)+6 ⇒ g(x) = g(−(−x)) = 2(−(−x))+6 = 2x+6
można też inaczej:
do wykresu funkcji należą punkty A(0, −6) i B(3,0) ⇒
A'(0,6) i B(−3,0) należą do wykresu g(x) ⇒
wystarczy napisać równanie prostej przechodzącej przez A' i B'
15 kwi 03:29
Funkcja: troche to skomplikowane ale dzięki
15 kwi 10:15
cvb: ja mam inny sposób narysuj prosta f(x) a nastepnie wzgledem punktu S(0,0) przenies prosta tak
zeby dwie były symetryczne wzgledem tego punku wektor przesuniecia to U=[−6,0] czyli nasza
prosta po przesunieciu bedzie miała postac y=2(x+6)−6 → 2x+12−6=2x+6
15 kwi 10:30