Baśka: CZY KTOŚ MI WYTŁUMACZY

Zbiór rozwiązań nierówności (x+1)(x−3) > 0 przedstawiony jest na rysunku...
i to jest zadanie ze strony :
http://www.zadania.info/d929/7198787
i tam jest niżej napisane :
oba nawiasy z lewej strony nierówności muszą być dodatnie lub oba muszą ujemne.
I niech mi ktoś wytłumaczy, patrzę się na rysunej

i wnioskuje że te nawiasy mają być ujemne?
czy jak
14 kwi 19:35
basssik: Wylicz poprostu miejsca zerowe, jedno to bedzie −1 drugie, 3
funkcja ma a>0 =1 wiec ramiona sa skierowane w góre no i z tego wynika że szukany przedział to
przedział z podpunktu c
14 kwi 19:38
Baśka: a możesz mi napisać jak się liczy te miejsca zerowe?
14 kwi 19:42
Maryjusz: x+1=0 lub x−3=0 ⇒ x=−1 lub x=3 ← to są miejsca zerowe
14 kwi 19:45
Baśka: dziękuję rozumiem
14 kwi 19:55