prosze o pomoc
aS: prosze o pomoc w wytłumaczeniu jak rozwiazać równanie
4x3−x2−16x+4=0
14 kwi 19:10
Ulf: Musisz pogrupować sensownie równanie, czyli:
4x3−16x−x2+4=0
4x(x2−4)−1(x2−4)=0
to co w nawiasie jest w obu wyrazach, więc:
(x2−4)*(4x−1)=0
zostaje wyliczenie pierwiastków
14 kwi 19:15
Bizon: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
4x2(x− |
| )−16(x− |
| )=(x− |
| )(4x2−16)=4(x− |
| )(x−2)(x+2)
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
4(x− |
| )(x−2)(x+2)=0 to x1= ... x2= ... x3= ... |
| | 4 | |
14 kwi 19:19
aS: myslalam nad tym ale nie mialam pewności, czyli teraz zapisac to tak; x2−4=0 i z tego liczyć?
14 kwi 19:20
cvb: musisz podzielic przez (x−2) poniewaz podstawiajac 2 pod x wynik =0 to rownanie traktujemy jak
wielomian, kiedy W(x
1)=0 to wielomian ten dzieli sie przez (x−x
1) bez reszty

lub da sie to prosciej zrobic → x
2(4x−1)−(4x−1)= (x
2−1)(4x−1)=(x−1)(x+1)(4x−1)
14 kwi 19:21
Ulf: coś ci się współczynniki pomyliły cvb
14 kwi 19:23
aS: yy nie pomyśl sobie ze jestem tępa , ponieważ nie jesten ale nie kapuje o co tu chodz...:(
14 kwi 19:27
cvb: pardon 4 przed nawias nie dopisałem powinno byc x2(4x−1)−4(4x−1)
14 kwi 19:59