wielokąty , prosze pomóżcie!
zakłopotana: trapez o ramionach 12cm i 18cm jest opisany na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz pole tego
trapezu.
14 kwi 18:42
Maciek: czyli wysokość ma 10
14 kwi 18:51
Maciek: czworokąt jest opisany na okręgu kiedy sumy przeciwległych boków są równe
14 kwi 18:52
Maciek: 12+18=a+b
14 kwi 18:53
zakłopotana: no to wiem właśnie ale nie wiem co dalej... ?
14 kwi 18:54
Maciek: weźmy trójkąt prostokątny z przeciwprostokątną 12 i jedną przyprostokątną 10
14 kwi 18:54
zakłopotana: chyba raczej nie moge za podstawy podłożyć tych liczb jakie mają ramiona ?
14 kwi 18:55
Maciek: i wyszło 2√11
14 kwi 18:55
Maciek: z drugiej strony też jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 18 i jednej 10
14 kwi 18:56
Maciek: 4√14
14 kwi 18:57
Maciek: czyli nasz warunek już wygląda dużo lepiej 12+18= a+2√11 + a + 4√14
14 kwi 18:59
Maciek: 30=2a+2√11+4√14
14 kwi 19:00
zakłopotana:

kurcze nie wiem jak to namalować, mam mniej wiecej taki rysunek : 185
14 kwi 19:00
Maciek: dzielimy przez 2
15=a+√11+2√14
14 kwi 19:01
Maciek: tylko, że to nie jest trójkąt
14 kwi 19:02
Maciek: a=15−√11−2√14
14 kwi 19:03
Maciek: czyli to jest górna podstawa
14 kwi 19:03
zakłopotana: za szybko i nie wiem jak ten trójkąt cały wygląda bo przeciez nie mozna tego z wierzchołkiem
połączyć bo on bd dłuższy niż 10cm
14 kwi 19:04
Maciek: dolna b=2√11+15−√11−2√14+4√14
14 kwi 19:05
Maciek: dolna podstawa b=15+√11+2√14
14 kwi 19:06
zakłopotana: nie rozumiem , skad sie to wzielo...
14 kwi 19:07
Bizon:
Do niczego nam to nie potrzebne ...
| | a+b | |
Do policzenia pola potrzebujemy |
| i h.
|
| | 2 | |
A to wszystko mamy ...
14 kwi 19:07
zakłopotana: a+b = 12+ 18 tak? h to jest 10
14 kwi 19:08
Maciek: P=150
14 kwi 19:09
Maciek:
14 kwi 19:10
Maciek: zgadza się
14 kwi 19:10
zakłopotana: ok dzięki wielkie!
14 kwi 19:39