Zapisz w postaci iloczynu.
Ania_xa: Witam, mam problem z wielomianem. Mam go zapisać w postaci iloczynu.
w(x)=(x−1)
3 −x +1
Puki co mam:
x
3 −3x
2 +3x −x
Proszę jakoś łopatologicznie a nie sam wynik
14 kwi 18:28
Wojteq66: Spróbuj od nowa i skorzystaj ze wzoru (a−b)
3=a
3 − 3a
2b + 3ab
2 + b
3
14 kwi 18:38
Wojteq66: sam na końcu − b
3 oczywiscie
14 kwi 18:42
Ania_xa: Wojteq66 − użyłam wzoru skróconego mnożenia ale: (a−b)3=a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
To co mam to już jest po redukcji. Chyba, że gdzieś mam błąd.
14 kwi 18:44
Ania_xa: *tego co napisałeś tylko −b
3 − skopiowałam i mi potęgi zamieniło na liczby całkowite
14 kwi 18:45
ICSP: (x−1)
3 − (x−1) = (x−1)(x−1)
2 − (x−1) = (x−1)[x
2 − 2x + 1 − 1] = (x−1)(x
2−2x) = x(x−1)(x−2)
proszę nie bawmy się jakoś we wzorki

14 kwi 18:50
Ania_xa: Dzięki
14 kwi 18:52
Ania_xa: A z tym wzorem skróconego mnożenia da jakoś radę? Bo ten zapis nie bardzo mi odpowiada
14 kwi 19:13
cvb: pewnie ze sie da tylko pewnie wyjdzie Ci rownanie z x3 ... , ktore zeby je zredukowac trzeba
podzielic przez tak liczbe (x−x1) dla ktorej wielomian W(x1)=0
14 kwi 19:26
Wojteq66: Aniu,
w(x)=(x−1)
3 −x+1 = x
3 −3x
2 +3x −1−x+1 = x
3 −3x
2 +2x =0 x(x
2−3x+3)=... (tutaj liczysz
sobie delte na boku gdzieś i pierwiastki tego trójmianu x
1=1, x
2=2) ...= x(x−1)(x−2)
Teraz powinno być wszystko jasne
14 kwi 19:53
Wojteq66: tam tego zera nie ma oczywiscie, przepraszam za to
14 kwi 19:54