matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z góry dzięki za pokazanie dowodu:)
allejandro:
Uzasadnij, że: (x
1
−x
2
)
2
=(x
1
+x
2
)
2
−4*x
1
*x
2
14 kwi 18:11
Wojteq66:
Wzór skróconego
(x
1
−x
2
)
2
= x
1
2
− 2x
1
x
2
+ x
2
= [(x
1
+x
2
)
2
− 2x
1
x
2
] − 2x
1
x
2
= (x
1
+x
2
)
2
− 4x
1
x
2
14 kwi 18:24