Pole figury w jednokładności
Ola: Figura f ' jest obrazem figury f w jednokładności o skali k, a pole figury f ' jest o 25
mniejsze niż pole figury f. Oblicz skalę jednokładności, jeżeli wiadomo, że suma pól figur f i
f ' jest równa 65.
Pomocy!
14 kwi 18:08
ICSP: P
1 = x
P
2 = y
figury są podobne w skali to stosunek ich pól jest równy k
2
x+y = 65
y − 25 = x
Pff na oko
x = 20
y = 45
| | y | |
K = |
| =  Według mnie tak. |
| | x | |
14 kwi 18:11
Ola: Dopiero teraz zauważyłam jakie to zadanie jest banalne. A wynik będzie K=√yx, czyli K=
32
ewentualnie K=23
Ale dzięki i tak
14 kwi 18:22