matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
zuzia:
Wyznacz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie 8 cm i wysokości opuszczonej na tę podstawę 4cm. pleasee pomocy
!
14 kwi 17:50
ha ha ha:
dane: a = 8 h = 4 rozwiazanie: x = 0,5a = 4 b
2
= x
2
+ h
2
b
2
= 4
2
+ 4
2
b
2
= 16 + 16 b =
√
32
Obw = 2 * b + a = 2
√
32
+8 Obw = 8
√
2
+8
15 kwi 06:56