matematykaszkolna.pl
Proszę o wyjasnienie: Makaronaal: Oblicz obwód wielokąta, którego kolejnymi wierzchołkami są podane punkty: A=−2,−2 B=2,1 C=2,5 D=−1,1 Ktos moze powiedziec, jak? Bo twiem, ze korzystam ze wzoru, tylko jak, jak sa 4 tutaj te dane, a winnych zadaniach tylko trzy
14 kwi 17:47
Maryjusz: Liczysz długości wszystkich boków ze wzoru |AB|= (xb−xa)2 + (yb−ya)2, dodajesz i masz emotka
14 kwi 17:51
Makaronaal: Ok, dzieki wielkie. a jeszcze jdno zadanko: W trójkącie ABC dane są:wierzchołek A=(3:−4) oraz równania prostych zawierających wysokości CD:7x−2y−1=0 i BE:2x−7y−6=0.Znajdz równania prostych zawierających boki tego trójkąta. jak to obliczyc? I czy mógłby ktoś tro zrobić, bo to jest akurat zadanie z gwiazką, a mam to odrobić, nie wiem, nie potrafie, to z tym wielokątem zrobie, ale tego nie dam rady,. proszę serdecznie emotka.
14 kwi 17:53
Maryjusz: Bok AB to prosta prostopadła do CD, przechodząca przez punkt A. Bok AC to prosta prostopadła do BE, przechodząca przez punkt A. Później liczysz punkt przecięcia się prostych CD i BE. Liczysz prostą przechodzącą przez te dwa punkty. Będzie to równanie wysokości AF. Oblicz punkt C jako punkt przecięcia się prostej AC i CD. Bok BC to prosta prostopadła do AF, przechodząca przez punkt C.
14 kwi 18:04
Maryjusz: Prostą przechodzącą przez te dwa punkty czyli punkt A i punkt przecięcia się CD i BE emotka
14 kwi 18:06
Makaronaal: Dzieki wielkie jeszcze ra z emotka teraz wiem, od czego sie wziąc! dzieki!
14 kwi 18:09