Proszę o wyjasnienie:
Makaronaal:
Oblicz obwód wielokąta, którego kolejnymi wierzchołkami są podane punkty:
A=−2,−2
B=2,1
C=2,5
D=−1,1
Ktos moze powiedziec, jak?
Bo twiem, ze korzystam ze wzoru, tylko jak, jak sa 4 tutaj te dane, a winnych zadaniach tylko
trzy
14 kwi 17:47
Maryjusz: Liczysz długości wszystkich boków ze wzoru |AB|=
√(xb−xa)2 + (yb−ya)2, dodajesz i masz
14 kwi 17:51
Makaronaal: Ok, dzieki wielkie.
a jeszcze jdno zadanko:
W trójkącie ABC dane są:wierzchołek A=(3:−4) oraz równania prostych zawierających wysokości
CD:7x−2y−1=0 i BE:2x−7y−6=0.Znajdz równania prostych zawierających boki tego trójkąta.
jak to obliczyc?

I czy mógłby ktoś tro zrobić, bo to jest akurat zadanie z gwiazką, a mam to odrobić, nie wiem,
nie potrafie, to z tym wielokątem zrobie, ale tego nie dam rady,. proszę serdecznie

.
14 kwi 17:53
Maryjusz: Bok AB to prosta prostopadła do CD, przechodząca przez punkt A.
Bok AC to prosta prostopadła do BE, przechodząca przez punkt A.
Później liczysz punkt przecięcia się prostych CD i BE. Liczysz prostą przechodzącą przez te dwa
punkty. Będzie to równanie wysokości AF. Oblicz punkt C jako punkt przecięcia się prostej AC i
CD.
Bok BC to prosta prostopadła do AF, przechodząca przez punkt C.
14 kwi 18:04
Maryjusz: Prostą przechodzącą przez te dwa punkty czyli punkt A i punkt przecięcia się CD i BE
14 kwi 18:06
Makaronaal: Dzieki wielkie jeszcze ra z

teraz wiem, od czego sie wziąc!
dzieki!
14 kwi 18:09