walec
aniuś: Walec powstaje przez obrót prostokąta wokół dłuższego boku .Długośći boków różnią się o
3cm.Obwód prostokąta ma 26 cm. Oblicz pole podstaw i objętość tego walca .
2 zd. prawie takie samo tylko że przez obrót prostokąta wokół krótszego boku.
14 kwi 17:35
ha ha ha:

dane:
P = 26 cm
2
a − b = 3
rozwiazanie:
| ⎧ | a − b = 3 | |
| ⎩ | 2a + 2b = 26 |
|
| ⎧ | a = 3 + b | |
| ⎩ | 2(3 + b) +2b = 26 |
|
| ⎧ | a = 3 + b | |
| ⎩ | 6 + 2b +2b = 26 |
|
wzor na pole podstawy
P = 3,14* r
2
w tym zadaniu r = a w drugim b
wstawiamy
P
1 = 3,14 * 8
2 = cm
2 P
2 = 3,14* b
2 = cm
2
Objetosc
V
1 = P
1 * b V
2 = P
2 * a = cm
2
V
1 = V
2 zobaczysz jak sobie podstawisz i policzysz.
15 kwi 07:15