rownania
roman: witam może mi ktoś wytłumaczyć to zadanie >?
suma pierwiastków pewnego równania kwad. jest równa −3 zaś iloczyn tych pierwiastków jest równa
−70 . znajdz to rownanie /
14 kwi 17:34
ha ha ha: dane :
| ⎧ | x1 + x2 = −3 | |
| ⎩ | x1 * x2 = −70 |
|
x
2 = −3 + x
1
wstawiasz w drugie rownanie
otrzymujesz
(−3 + x
1) * x
1 = −70
x
12 − 3x
1 + 70 = 0 to jest szukane rownanie kwadratowe jego rozwiazaniem sa dokladnie
liczby −10 i 7.
(x + 10)(x − 7) = x
2 − 3x + 70
15 kwi 07:37
roman: ok dzięki
27 kwi 13:00