Wykres funkcji kwadratowej
Michalina: f(x) = x2 + 3x + 1
Jak przekształcić ten wzór funkcji, aby dało się go narysować?
14 kwi 17:32
R.W.17l: może tak... brzmi sensownie =p
Δ=9−4=5
| | −3−√5 | | −3+√5 | |
x2+3x+1=(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 17:36
R.W.17l: Masz miejsca zerowe i git
14 kwi 17:36
Michalina: hmm co prawda delty to ja nie pamiętam juz z czasów gim, a z f. kwadrat. miałam dopiero
pierwszą lekcję, więc.... można by cos zrobić na wzorach skróconego mnożenia
14 kwi 17:48
Jack:
x2+3x+1=x2+3x+94+1−94=(x+32)2−54=
=(x+32−√52)(x+32−√52)
14 kwi 17:51
Michalina: dziękuję
14 kwi 17:52
wieslaw: wiesz co, z tego wzoru można narysować wykres, który bedzie przedstawiał parabolę. wiesz, że
przecina się z osią y w punkcie 1 a wierzchołek obliczysz ze wzoru na p i q, które zapewne
znasz. otrzymasz wspolrzedne wierzchołka W(p,q) i masz już trzy punkty do zaznaczenia. ramiona
są skierowane do góry bo a>0. Mz mozna obliczyc ale wydaje mi się ze trudno bedzie dopasowac
jednostkę na wykresie
14 kwi 18:17