;/
MILA: Ktory z podanych ciagów jest ciagiem arytmetycznym?
a) an = √2n
b)an = 3n+3
d)an = 5n
2−7
14 kwi 17:32
Maryjusz: | | an−1+an+1 | |
musisz sprawdzić, czy an = |
| |
| | 2 | |
14 kwi 17:46
ICSP: a oraz b
Dlaczego

Wykres ciągu arytmetycznego jest kropkami położonymi na jednej prostej. Wykresy w podpunktach a
i b są funkcjami liniowymi.
14 kwi 17:49
MILA: a moze mi ktos z was to rozwiazac i wytlumaczyc?
14 kwi 17:51
Maryjusz: a) a
n =
√2n
a
n−1=
√2(n−1)=
√2n−
√2
a
n+1=
√2(n+1)=
√2n+
√2
2
√2n=
√2n−
√2+
√2n+
√2
2
√2n=2
√2n ⇒ ciąg jest arytmetyczny.
Pozostałe robisz tak samo.
14 kwi 17:55
Maryjusz: w czwartej linijce powinno być
14 kwi 17:56
Godzio:
Czy ciąg jest arytmetyczny sprawdza się:
an + 1 − an = r −− jeśli wyjdzie jakaś stała r tzn że ciąg jest arytmetyczny
14 kwi 17:57
ICSP: Witaj Godziu

Odebrałeś maila?
14 kwi 17:58
Godzio: Odebrałem i szczerze powiedziawszy nieciekawie to wygląda
14 kwi 18:02
ICSP: No co ty nie powiesz

14 kwi 18:07
ICSP: ale może jednak cos tam wymyślisz

14 kwi 18:11
Godzio:
Pomyśle
14 kwi 18:13
ICSP: Ja jeszcze spróbuje złapać Triviala


oraz może Etę
14 kwi 18:34
ICSP: Eta widzę że jesteś
14 kwi 18:35
Trivial: :s
14 kwi 19:08
ICSP: Cześć
Trivial sprawa jest

Gdybyś mógł to napisz do mnie na maila : mati548@gmail.com
14 kwi 19:09
Trivial: Już.
14 kwi 19:17
ICSP: Stoisz jeszcze


?
14 kwi 19:24
Trivial: Walczę z zadaniem 4.
14 kwi 19:25
ICSP: haha widzę że lubisz układy równań

14 kwi 19:26
Trivial: Próbuję zrobić bez, jakąś genialną metodą. Średnio to idzie.
14 kwi 19:28
ICSP: średnio


Skaner masz?
14 kwi 19:30
Trivial: Skanera brak.
14 kwi 19:54
Gustlik: Inny sposób: każdy ciąg opisany wzorem funkcji liniowej, czyli an=an+b jest arytmetyczny.
Jeżeli wzór jest inny, należy sprawdzić, czy da sie on przekształcić do funkcji liniowej. Z
podanych ciągów tylko ciąg b) an = 3n+3 spełnia ten warunek, pozostałe nie dadzą się
sprowadzić do takiej postaci.
15 kwi 02:17
Gustlik: Mam jeszcze pytanie do punktu a: ma być an=√2n, czy √2n? Bo jeżeli pierwsza wersja, to
jest arytmetyczny.
15 kwi 02:19