R.W.17l: Całkowite dzielniki wyrazu wolnego a
0=2 to −2; −1; 1; 2
Podstawiamy kolejno i szukamy przy którym wyjdzie zero

np.
x=1
2−6+5−3+2=0
ooo, to mamy jedno x
0, x=1
to poszukajmy następnego dzieląc W przez x−x
0
(2x
4−6x
3+5x
2−3x+2):(x−1)=2x
3−4x
2+x−2
−2x
4+2x
3
−−−−−−−−−−−−−−
−4x
3+5x
2−3x+2
+4x
3−4x
2
−−−−−−−−−−−−−−−
x
2−3x+2
−x
2+x
−−−−−−−−−
−2x+2
2x−2
=====
otrzymaliśmy wielomian: P(x)=2x
3−4x
2+x−2
wyraz wolny to −2
np. x=2
16−16+2−2=0
czyli kolejne x
0, x=2
i znów dzielimy...
(2x
3−4x
2+x−2):(x−2)=2x
2+1
−2x
3+4x
2
−−−−−−−−−−−−−−
x−2
−x+2
=====
No i ostatni, wielomian 2.−go stopnia
Liczymy deltę... dobra, olać, będzie większa od zera
Czyli 2x4−6x3+5x2−3x+2=0 można zapisać jako (x−2)(x−1)(2x
2+1), czyli x
1=1, x
2=2
dla sprawdzenia:
(x
2−3x+2)(2x
2+1)=2x
4+x
2−6x
3−3x+4x
2+2=2x
4−6x
3+5x
2−3x+2

(x−2)(x−1)(2x
2+1)=0
2x
2+1 jest zawsze większe od zera, więc można podzielic
(x−2)(x−1)=0
x=2 lub x= 1