stereometria
angelika: W graniastosłupie prawidłowym pole podstawy jest równe 10.Oblicz długość przekątnej
graniastosłupa,jeśli jego wysokość jest równa przekątnej podstawy. Nie wiem jak to zrobić
,rozwiążcie to. bardzo proszę.
14 kwi 16:54
dero2005:
jaki kształt ma podstawa?
14 kwi 16:56
angelika: czorokąta ,jest to gr prawidłowy czworokątny.
14 kwi 17:04
dero2005:

a
2 = 10
a =
√10 krawędź
d= a
√2 =
√10*
√2 =
√20 = 2
√5 przekątna podstawy
h = d = 2
√5 wysokość
D =
√h2 + d2 =
√(2√5)2 + (2√5)2 =
√20+20 =
√40 przekątna graniastosłupa
D = 2√10
14 kwi 17:17