gemoetryczny ciąg to czarna magia dla mnie.
Olo: 1. Sprawdź czy ciąg o wyrazie ogólnym an=a2 +1 jest geometryczny.
2. Wiedząc, że wyraz trzeci ciągu geometrycznego równa się 4 a wyraz piąty równa się 16.
Wyznacz :
a)iloraz ciągu geometrycznego
b)wyraz początkowy ciągu
c)wyraz 10ty ciągu
d)sumę 10ciu początkowych wyrazów tego ciągu
14 kwi 15:57
Maciuś: olo zerby ciag byl geometryczny musi zachodzic rowbosc a2a1=a3a2 tak wiec podstaw do
tego ciagu an=a2+1 1 , 2 ,3 i sprawdz czy zachodzi rownosc
14 kwi 15:58
Olo: chyba nie rozumiem

albo nie zachodzi równość wg. mnie
14 kwi 16:03
Maciuś: czekaj sprawdze zaraz
14 kwi 16:06
Maciuś: an=a2+1 ⇔a1=2 a2=5 a3=10
u[5}{2}=105⇔5*5=2*5⇔25≠10 nie jest to ciag geometryczny
14 kwi 16:08
Maciuś: zad 2 a3=4, a5=16 a5=a3*q2 ⇔16=4*qn | :4 ⇔4=qn n=2 bo √4=2
14 kwi 16:11
Olo: a naprowadzisz mnie na to drugie zadanie?
bo nie wiem nawet z jakich zależności/wzorów korzystać.
14 kwi 16:11
Maciuś: ⇔4=q2 n=2 bo √4=2
14 kwi 16:12
Maciuś: ciag geometryczny to tak jakbys mnozyl ciagle przez te zma liczne 3,9,27,81,...,n itp
14 kwi 16:13
Maciuś: jak juz znasz q to mozesz podpunkt b wyliczyc ze wzoru na n−ty wyraz ciagu geometrycznego
an=a1*qn−1 ⇔ a3=a1*q2 ⇔4=a1*32 =4=a1*9 | :9 a1= 49
14 kwi 16:17
Maciuś: reszte mysle ze sam juz sobie poradzisz, powodzenia
14 kwi 16:18
Olo: mhhmm...
14 kwi 16:19
Maciuś: czego nie rozumiesz?
14 kwi 16:20
Olo: spoko staram sie ogarnąć.
14 kwi 16:23
Olo: tylko nie lubie pisania tutaj

nie ma to jak normalny tekst na kartce.
14 kwi 16:24