jhnb
jhk: cos2x+sin2x=1
14 kwi 15:56
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
√2( |
| cos2x + sin2x |
| ) = 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 3 | |
2x + |
| = |
| + 2kπ lub 2x + |
| = |
| π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
x = ... lub x = ...
14 kwi 15:57
jhk: rozumiem, że rozszerzasz przez √2/2 ale skąd zapis w 2 linijce? to jest wzór redukcyjny
jakiś?
14 kwi 16:05
Jack:
wzór na sinus sumy kątów: sin (x+y)
14 kwi 16:10
Vizer: Jeśli chcesz to mogę Ci to rozpisać inaczej bez wykorzystywania wzoru na sin(x+y)
14 kwi 16:15
Jack:
warto umieć stosować ten wzór...
14 kwi 16:19
jhk: tak, poprosiłabym
14 kwi 17:02
Vizer: Proszę bardzo
cos2x=cos2x−sin2x=1−2sin2x
sin2x=2sinxcosx
1−2sin
2x+2sinxcosx=1/−1
−2sin
2x+2sinxcosx=0/:(−2)
sin
2x−sinxcosx=0
sinx(sinx−cosx)=0
sinx=0 v sinx−cosx=0
x=kπ v sinx=cosx
Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.
14 kwi 17:13