zadania zaliczeniowe.
Olo: 1. Sprawdź czy ciąg o wyrazie ogólnym an=4n−3 jest arytmetyczny.
Jesli tak wyznacz jego różnicę, wyraz pierwszy i wyraz dziesiąty
oraz sumę dwudziestu początkowych wyrazów.
2. Wyznacz pozostałe wyrazy ciągu abu był arytmetyczny 3,5,x,9,y,z.
Poproszę o pomoc.
14 kwi 15:53
Olo: ktoś mnie naprowadzi?
14 kwi 16:33
Olo: hm?
14 kwi 16:48
ICSP: 1. jest arytmetyczny
r = 4
a
1 = 1
a
10 = 37
S
20 = 780(liczone w pamięci lepiej sprawdź obliczenia)
2.
3,5,x,9,y,z
5−3 = r ⇔ r = 2
x = 5+r = 7
y = 9+r =

z = 9+2r =
14 kwi 16:51
Olo: juz dałem radę, x=7 y=11 z=13
matko to proste
14 kwi 18:40