..
Paula: Kto pomoże mi
Pan Euzebiusz pamięta że kod PIN jego karty do bankomatu jest cztero cyfrowy i składa się z
cyfr 2,3,7,9, ale zupełnie nie pamięta ich kolejnosci. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że
uda mu się podjąć gotówkę, jężeli bankomat połyka kartę po trzeciej nieudanej próbie
wprowadzenia kodu.
14 kwi 15:52
bartek: cyfry 2,3,7,9(4cyfry)
4cyfry x4 kombinacje dlka kazdej z nich ( 2 x x x
x 2 x x
x x 2 x
x x x 2)
czyli 16 roznych kombinacji (16 prob)
1 raz na 16 kombinacji trafi
ma 3 szanse
czyli 3 z 16
16:3=5(w przyblizeniu)
czyli 1:5 to odpowiedz
raz na 5 razy trafi poprawny kod i bd mogl podjac gotowke
14 kwi 16:50
bartek: cyfry 2,3,7,9(4cyfry)
4cyfry x4 kombinacje dlka kazdej z nich ( 2 x x x
x 2 x x
x x 2 x
x x x 2)
czyli 16 roznych kombinacji (16 prob)
1 raz na 16 kombinacji trafi
ma 3 szanse
czyli 3 z 16
16:3=5(w przyblizeniu)
czyli 1:5 to odpowiedz
raz na 5 razy trafi poprawny kod i bd mogl podjac gotowke
14 kwi 16:50
ICSP: a mi sie zdaje że tak:
4*3*2*1 = 4! = 24
14 kwi 16:53
robson: wydaje mi się ze ICSP ma racje : )
14 kwi 17:20