pomoc pilne:(
:): Ktory z podanych ciagów jest ciagiem arytmetycznym?
a) a
n =
√2n
b)a
n = 3n+3
d)a
n = 5n
2−7
14 kwi 15:38
Godzio: B
14 kwi 15:40
:): a mozna obliczenia do tego:(? bo nie rozumiem tego
14 kwi 15:42
Godzio: każdy ciąg postaci
an = a * n + b −− inaczej przypominający wzór funkcji liniowej jest ciągiem arytmetycznym,
dowód ?
an + 1 − an = a(n + 1) + b − an − b = a
Czyli każdy taki ciąg jest arytmetyczny, a jego różnica to r = a
14 kwi 15:44
:): i tak tego nie pojmuje
14 kwi 15:46
Maciuś: ciag arytmetyczny to taki ktory powieksza sie o taka sama wartosc pot=r roznica . Np 3,6,9,12
zwieksza sie o 3 musisz znaleźć taki ciag ktory przyporzadkowuje takie liczny ktore zmieniaja
sie o stala wartosc
14 kwi 16:00