funkcja liniowa
Nowa: Dane są równania trzech boków trójkąta:
2x−y=0
x+y+3=0
x−2y+3=0
Napisz równania prostych zawierających wysokości tego trójkąta.
14 kwi 15:25
Nowa: pomoże ktoś?
14 kwi 15:53
cvb: hej Nowa ja tez tu jestem prawie nowy , a tak dokladnie to wczorajszy

dlatego nie oblicze Ci
tego tylko napisze co nalezy zrobic

; a wiec tak : 1. porównaj 2 proste do siebie i wyznacz
punkt ich przeciecia −np.A, nastepnie wiedzac ze prosta zawierajaca wysokos jest prostopadła
do naszej trzeciej prostej tak wiec współczynik (a) jest odwrotny i przeciwny i wiemy rowniez
ze ta prosta przechodzi przez punkt A(..,...) no i mamy jedna prosta zrobiona , to samo robisz
z pozstałymi
14 kwi 16:51
Nowa: próbowałam tak zrobić, lecz nie chciało mi wyjść... narysowałam nawet taki rysunek pomocniczy
opisałam jego boki tymi równaniami, wyliczyłam punkty przecięcia i potem standardowo liczyłam
proste prostopadłe, ale nie wyszło
14 kwi 18:53
cvb:

y
1=−x−3, y
2=1/2x + 2/3 , y
3=2x
y=2x
y=1/2x + 3/2 − uklad rownan
x
A=1
y
A=2
Nastepnie towrzymy prosta prostopadła do prostej y
1
y=x+b , ktora przechodzi przez punkt A=(1,2)
2=1+b→b=1
czyli y=x+1
14 kwi 19:08
Nowa: a dlaczego podstawiasz do równania y=x+b, a nie do y=ax+ b?
14 kwi 19:20
Nowa: zrobiłam tym twoim sposobem i nie wyszło tak jak ma wyjść...
14 kwi 19:23
cvb: poniewaz a jest odwrotne i przeciwne do −1 , co z tego wynika ze nasze a =1 , czyli y=x+b
14 kwi 19:29
Nowa: jak już napisałam zastosowałam to do reszty i nie działa...
14 kwi 19:42
cvb: ok wiec zajmiemy sie teraz punktem B ,
y=−x−3
y=1/2x+3/2 − odejmuje stronami
o=−3/2x−9/2 − mnoze razy 2
0=−3x−9→x=−3,y=0 →B=(−3,0)
teraz szukamy prostej prostopadłej do prostej y=2x
czyli współczynnik a bedzie odwrotny i przeciwny do 2 czyli nasz a=−1/2
y=−1/2x+b wiemy ze ta prosta przechodzi przez punkt B=(−3,0)
0=3/2+b →b=−3/2
prosta ktora wyliczylismy ma postac y=−1/2x−3/2
14 kwi 19:52