Oblicz sumę kolejnych liczb parzystych
thomas: Oblicz sumę kolejnych 200 liczb parzystych
| 2 + 200 | |
| * 200 = 202 * 100 = 20200 |
| 2 | |
Oblicz sumę kolejnych 300 liczb nieparzystych
| 1 + 300 | |
| * 300 = 301 * 150 = 45150 |
| 2 | |
tak to się robi
14 kwi 15:25
Vizer: nie może być *200 i *300 bo ty masz liczyć sumę liczb parzystych lub nieparzystych a 200 i 300
to wszystkie liczby
14 kwi 15:28
thomas: czyli co tam am być
14 kwi 15:30
Vizer: jak wszystkich liczb masz 300 czyli sa w tym i liczby parzyste i nieparzyste to ile masz np. w
nich samych parzystych?
14 kwi 15:33
Maciuś: polowa z tego
14 kwi 15:33
thomas: no polowa 150 czyli co
w pierwszym pomnożyć * 100
w drugim * 150 ?
14 kwi 15:37
Maciuś: Tak bo tyle jest tych wyrazow w ciagu 2,4,6,...,200
14 kwi 15:38
thomas: | 2 + 200 | |
| *100 = 202 *50 = 10100 |
| 2 | |
| 1 + 300 | |
| *150 = 301 *75 = 22575 |
| 2 | |
i koniec ?
14 kwi 15:40
Vizer: a co byś chciał jeszcze liczyć?
14 kwi 15:42
Maciuś: tak
14 kwi 15:42
thomas: dzięki
14 kwi 15:42
Godzio:
Kolejnych 200 liczb parzystych
2 → 200 to nie jest kolejnych 200 liczb parzystych tylko 100
14 kwi 15:42
thomas: to znaczy ze to jest źle
14 kwi 17:49
Godzio:
| | 2 + 400 | |
Tak, w pierwszym powinno być |
| * 200 |
| | 2 | |
Podobnie z drugim
14 kwi 17:50
thomas: | | 2 + 600 | |
a w drugim |
| *300 |
| | 2 | |
14 kwi 17:51
thomas: tak
14 kwi 17:53
Godzio:
Tak
14 kwi 17:53
thomas: | | 1 + 600 | |
chyba |
| * 300  |
| | 2 | |
14 kwi 17:56
Godzio: Ano
14 kwi 17:56