matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek:
 3 4 
Dana są zdarzenia A, B ⊂ Ω takie ,ze P(B)=

, P(A u B)=

. Oblicz prawdopodobieństwo
 7 5 
zdarzenia A \ B. Najwazniejsze jest by udowodnić ,ze A i B są rozlączone ,tylko jak?
14 kwi 15:10
Godzio: Ale na co ty chcesz udowodniać to że one są rozłączne ?
14 kwi 15:10
TOmek: bo pierw trzeba to udowodnic ,by mozna było skorzystac z tego wzorku P(A u B)=P(A)+P(B), chyba ,ze jest to oczywiste ,ze są rozłączone ale ja tego nie widze
14 kwi 15:12
Godzio: rysunek A kto Ci karze korzystać z tego wzorku emotka ? P(AUB) − P(B) = P(A − B)
4 3 

= P(A − B)
5 7 
 28 − 15 13 
P(A − B) =

=

35 35 
14 kwi 15:13
TOmek: akurat w tym zadaniu trzeba uzyc prawo De Morga, ale bardziej mnie obchodzi o to skąd mam wiedziec czy A i B są rozlączne?xD
14 kwi 15:13
TOmek: no wynik dobry xD tylko ciekawi mnie czy za takie rozwiązanie byś miał max. pkt. jeśli ja mam w odp. tak: 1 pkt. zapisane działan : A u B = (A \ B) u B ⋀ (A \ B) n B = ∅ 2.wykorzstanie aksomatu do zapisania prawo....: P(A u B)=P(A \ B) + P(B) 3.wynik ... I ciekawi mnie czy bym miał max. pkt. rozwiązaując Twoim sposobem
14 kwi 15:18
Godzio: Moim zdaniem narysowanie takiego grafu, zaznaczenie szukanego obszaru, zapisanie P(A − B) = P(AUB) − P(B) i rozwiązanie dostało by się maxa
14 kwi 15:19
TOmek: ok to biore sie juz za permutacje, wariacje i inne dziwne słowa xD
14 kwi 15:20
TOmek: a takie pytanko P(A \ B)= P(A) − P(B) poprawny jest taki zapis?
14 kwi 15:22
Godzio: Nie
14 kwi 15:23
Eta: rysunek P(A U B) = P(A)+P(B) − P(A ∩ B)
4 3 

= P(A) +

−P(A ∩ B)
5 7 
 4 3 
P(A) − P(A ∩ B)=

= ........... = P(A \ B)
 5 7 
emotka
14 kwi 15:23
Vizer: Nie jest poprawny przerzuć sobie P(B) na drugą stronę i masz tak: P(A)=P(A/B)+P(B) a to się nie zgadza.
14 kwi 15:25
TOmek: ok, dzieki
14 kwi 15:28