PROblem
TOmek: | | 3 | | 4 | |
Dana są zdarzenia A, B ⊂ Ω takie ,ze P(B)= |
| , P(A u B)= |
| . Oblicz prawdopodobieństwo |
| | 7 | | 5 | |
zdarzenia A \ B.
Najwazniejsze jest by udowodnić ,ze A i B są rozlączone ,tylko jak?
14 kwi 15:10
Godzio:
Ale na co ty chcesz udowodniać to że one są rozłączne ?
14 kwi 15:10
TOmek: bo pierw trzeba to udowodnic ,by mozna było skorzystac z tego wzorku P(A u B)=P(A)+P(B), chyba
,ze jest to oczywiste ,ze są rozłączone ale ja tego nie widze
14 kwi 15:12
Godzio:

A kto Ci karze korzystać z tego wzorku

?
P(AUB) − P(B) = P(A − B)
| | 28 − 15 | | 13 | |
P(A − B) = |
| = |
| |
| | 35 | | 35 | |
14 kwi 15:13
TOmek: akurat w tym zadaniu trzeba uzyc prawo De Morga, ale bardziej mnie obchodzi o to skąd mam
wiedziec czy A i B są rozlączne?xD
14 kwi 15:13
TOmek: no wynik dobry xD tylko ciekawi mnie czy za takie rozwiązanie byś miał max. pkt. jeśli ja mam w
odp. tak:
1 pkt. zapisane działan : A u B = (A \ B) u B ⋀ (A \ B) n B = ∅
2.wykorzstanie aksomatu do zapisania prawo....: P(A u B)=P(A \ B) + P(B)
3.wynik ...
I ciekawi mnie czy bym miał max. pkt. rozwiązaując Twoim sposobem
14 kwi 15:18
Godzio:
Moim zdaniem narysowanie takiego grafu, zaznaczenie szukanego obszaru, zapisanie
P(A − B) = P(AUB) − P(B) i rozwiązanie dostało by się maxa
14 kwi 15:19
TOmek: ok

to biore sie juz za permutacje, wariacje i inne dziwne słowa xD
14 kwi 15:20
TOmek: a takie pytanko
P(A \ B)= P(A) − P(B) poprawny jest taki zapis?
14 kwi 15:22
Godzio: Nie
14 kwi 15:23
Eta:

P(A U B) = P(A)+P(B) − P(A ∩ B)
| 4 | | 3 | |
| = P(A) + |
| −P(A ∩ B)
|
| 5 | | 7 | |
| | 4 | | 3 | |
P(A) − P(A ∩ B)= |
| − |
| = ........... = P(A \ B)
|
| | 5 | | 7 | |
14 kwi 15:23
Vizer: Nie jest poprawny przerzuć sobie P(B) na drugą stronę i masz tak:
P(A)=P(A/B)+P(B) a to się nie zgadza.
14 kwi 15:25
TOmek: ok, dzieki
14 kwi 15:28