Wielomiany
Mac_a: Wielomiany w(x)=(x2 −a)2 i v(x)=x2(x2+2)+1 są równe. Wyznacz współczynnik a.
Niestety mało wiem... wychodzi mi coś takiego:
w(x)= x4 −2ax2+a2
v(x)=x4+2x2+1
Nie wiem co dalej... proszę o łopatologiczne wyjaśnienie bo jeśli przenoszę to wychodzą takie
bzdury jak:
a3 = 1
14 kwi 14:42
Mac_a: Ref
14 kwi 15:23
Maciuś: 3√a=1 1*1*1=1
14 kwi 15:28
Mac_a: Niestety źle. Proponuję nie patrzeć na to co ja sam wygrzebałem bo pewnie jest źle.
Poprawny wynik to −1. Nie wiem jednak jak do niego dojść.
14 kwi 15:36
Vizer: Porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach.
14 kwi 15:38
Mac_a: Nadal nie umiem. Męczę się z tym zadaniem i co rozwiązanie to inne cuda mi wychodzą.
Dosłownie wszystko oprócz −1.
14 kwi 15:41
Vizer: x
4 −2ax
2+a
2=x
4+2x
2+1
a=−1
z drugiego równania wychodzi w prawdzie jeszcze jedynka, ale ją usuwamy, gdyż w pierwszym
wychodzi −1 a klamra układu oznacza koniunkcję, czyli część wspólną, więc zostaje jeden wynik
−1.
14 kwi 15:47
Maciuś:
ja rozwiazalem pokaze ci dokladnie x4−2ax2+a2=x4+2x2+1 | −x4
−2ax2+a2=2x2+1| :x2
−2a+a2=2+1 ⇔a2−2a−3=0 √Δ=4 x1= 6/2 x2= −1
14 kwi 15:54
Mac_a: Ok − wiem już jak wyliczyć to −1 ale... jeśli nie znałbym odpowiedzi to po czym rozpoznać,
którą liczbę mam odrzucić? Tak w prawdzie nie jest to zadanie zamknięte − ale mam klucz.
14 kwi 16:08
Vizer: zamiast klamry mogę zapisać tak
−2a=2 ∧ a2=1
a=−1 ∧ (a=1 v a=−1)
a=−1
Rozumiesz już?
14 kwi 16:11
Maciuś: zeby sprawdzic podstaw oba pierwiastki do rownania i sprawdz faktyczna rownosc do glownego
rownania
14 kwi 16:19
Mac_a: Tak, już wszystko jasne.
Wielkie dzięki
14 kwi 16:33
anka: delta wychodzi −8, więc jakim cudem √Δ = 4 ?
18 gru 17:46