14 kwi 14:41
marta: Prosze
14 kwi 14:45
Godzio: Zaraz napiszę
14 kwi 14:46
Maciuś: hehe niezle
14 kwi 14:46
marta: Ok, dzieki
14 kwi 14:47
Godzio:
a
9 = 12
a
2 = −2
a
9 − a
2 = 7r
12 − (−2) = 7r
14 = 7r
r = 2
a
1 = a
2 − r = −2 − 2 = −4
a
n = a
1 + (n − 1) * r = −4 + 2n − 2 = 2n − 6
Odp: a
n = 2n − 6
2.
32,x,2
x
2 = 32 * 2
x
2 = 64
x = 8 lub x = −8
3.
a
1 = 3
a
3 = 27
9 = q
2
q = −3 lub q = 3
a
n = 3 * (−3)
n − 1 lub a
n = 3 * 3
n − 1 = 3
n
14 kwi 14:49
Maciuś: a2=−2
a9=12
a9=a2+7r= 14=7r
r=2
an=a1+(n−1)r
an=2n−4
14 kwi 14:50
Maciuś: aa sory godzio ma racje a1 nie wyznaczylem przepisz jego powidzenia
14 kwi 14:51