liczby ymierne
ROBERCIK: Liczba wymierna jest:
A) √8 B) √1 ⁷/₉ C) √4 ⁴/₉ D) ⁵√25
14 kwi 14:08
Maciuś: | | p | |
liczba wymierna to taka ktora mozesz przestawic w postaci |
| gdzie p i q∊N |
| | q | |
14 kwi 14:17
ROBERCIK: A MOZNAOBLICZENIA DO TEGO?
14 kwi 14:19
Maciuś: √8=2
√2 − l niewymiierna
b
√17 ten pierwiastek jest 9 stopnia wg prawa dzialan na potegach z tego zostaje ci
√1 =
1
| | 1 | |
bo 1*1=1 jeden mozesz przedstrawoc w [postaci |
| =1 |
| | 1 | |
14 kwi 14:26
Robercik: hmm nie rozumiem tych obliczen moze ktos dokladniej to zrobic?
14 kwi 15:17
Vizer: | | p | |
liczba wymierna to taka którą można przedstawić w postaci |
| gdzie p i q∊C a to jest |
| | q | |
różnica
14 kwi 15:21
ROBERCIK: Czyli jakie jets rozwiazanie?
14 kwi 15:21
Maciuś: tak masz racje zwracam honor szybko pisalem jeszcze q≠0
14 kwi 15:30