pomoc
mycha: 3) Rownanie prostej prostopadlej do prostej y= − ¹/₂x+3 i przechodzacej przez punkt A =
(−2,3),to:
A) y = − ¹/₂x+5 B) y=2x+7 C) y= ¹/₂x+7 D) y=2x+5
14 kwi 14:07
Stachu: Poprawna odpowiedz to B gdyż
y=ax+b
a=2
3=−2*2+b ⇒ b= 7
y=2a+7
14 kwi 15:13
Stachu: Przepraszam błąd w ostatnim zapisie
y=2x+7
14 kwi 15:15
mycha: dzieki a umoiesz jeszcz emoze obliczyc takie zadanie?
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 4. Dwie ściany boczne tego
ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a trzecia tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
o mierze 60°. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
14 kwi 15:17