oblicz
anka: Oblicz:
a) (4√3 + 5√2)2
b) (√2 − √3)2
c) (3√2 − √3)(3√2 + √3)
14 kwi 13:57
Maciuś: [(4√32+2*4√3*5√2+(5√2)2]=16*3+40√6+25*2=98+40√6
14 kwi 14:09
Maciuś: b) √22−2*√2*√3+√32=2−2√6+3=5−2√6
c) (a−b)(a+b)=a2−b2 ⇔ 9*2−3=18−3=15
14 kwi 14:12
Luśka: Wszystko mozna obliczyc ze wzorow skróconego mnozenia

a)(4
√3 + 5
√2)
2=16*3+2*4
√3*5
√2+25*2=48+40
√6+50=40
√6+98
b)(
√2−
√32 robisz tak samo jak a) tylko korzystając ze wzoru na kwadrat różnicy
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
c)(3
√2−
√3)(3
√2+
√3)=(3
√2)
2−(
√3)
2=9*2−3=18−3=15
14 kwi 14:17
anka: Dziękuję
14 kwi 14:36