Stachu:

Obliczamy długość brakującego boku podstawy graniastosłupa:
Trójkąt abc jest prostokątny, a=b=9 więc c
2=a
2+b
2
c
2=9
2+9
2=81+81=162 ⇒ c=
√162=9
√2
Wracamy do graniastosłupa:
α=60 stopni
Trójkąt jest prostokątny więc c/h=tgα ⇒ 9
√2/h=
√3 ⇒ h=9
√2/
√3=9
√6/3
P
b=2p*h=(9
√2+18)*9
√6/3=162
√3+162
√6/3=54
√3=54
√6
Teraz obliczamy objętość:
V=P
p*h
P
p → pole podstawy
P
p=1/2*a*H H
2=9
2−(2
√2)
2= 81−8=73⇒H=
√73
P
p= 1/2*4
√2*
√73=2
√146
V=2
√146*9
√6/3=12
√219
Możliwe są błędy obliczeniowe za co przepraszam ale ogólnie tak trzeba to rozwiązywać

Pozdrawiam