matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturaa
mikoo:
3
3
Wykaż że istnieje kąt α , taki że cosα=
i tgα=
.
5
4
14 kwi 13:22
Maciuś:
a
cosα=
gdzie r=
√
a
2
+b
r
a
tgα=
b
zeby taki kat isnial musisz wartosci musza sie zgadzac czyli a sie zgadza bo w obu wynosi 3 teraz obliczyc musisz r=5⇔5=
√
3
2
+4
2
=5=
√
24
=5=5
14 kwi 13:26
Maciuś:
r=
√
a
2
+b
2
14 kwi 13:26