maturalne funkcje
arko: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=
√x2+
√−x2.Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości
tej funkcji


proszę o pomoc, potrzebne do matury
14 kwi 13:19
Kama: musza byc spelnione jednoczesnie dwa warunki:
x2 ≥ 0 i −x2 ≥0
(bo pod pierwiastkiem nie moze byc liczba ujemna )
czyli:
x∊R (bo każda liczba bedzie to spełniac) i x=0 (bo tylko dla 0 zachodzi nierówność −x2 ≥0)
zatem dziedzina tej funkcji bedzie tylko x=0 (bo szukamy części wspolnej)
a zbiorem warości bedzie
f(0)= √02 + √−02 = 0
dziedzina: D={0}
zbior wartosci D'={0}
14 kwi 13:26