dziedzina i miejsce zerowe
anka: | | (2x−3)(x+1) | |
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f(x) = |
| |
| | 4x2−9 | |
14 kwi 12:40
Piotrek: Df:
4x2 − 9 ≠0
4x2≠9
x2≠ 9/4
x≠3/2 i −3/2, więc Df=R/{−3/2 , 3/2}
14 kwi 13:03
Piotrek: miejsce zerowe x= −1,bo jak rozbijesz mianownik to bedziesz miałą (2x−3)(2x+3) i jeden nawias
CI się skróci z licznikiem i zostanie x+1/2x+3 , x+1=0 => x=−1
14 kwi 13:11
Piotrek: sorry że tak ale klawiatura mi troszkę nawala .
14 kwi 13:11
anka: Ok nie szkodzi

Dzięki
14 kwi 13:18