jak obliczyć
Piotrek: mógłby mi ktoś pokazać jak sprawdza się czy granica lewwostronna równa się prawostronnej na
takim przykładzie
lim 1/x
x→0
14 kwi 12:06
moabie:
f(x)=1/x
lewostronnie (tzn. zbliżamy się do 0 od lewej strony, czyli od −∞):
f(−1)=−1, f(−1/2)=−2, f(−1/3)=−3, f(−1/10)=−10, f(−1/100)=−100... a więc f(x)→−∞
prawostronnie:
f(1)=1, f(1/2)=2, f(1/3)=3, f(1/10)=10, f(1/100)=100... a więc f(x)→+∞
lim 1/x ≠ lim 1/x
x→0− x→0+
14 kwi 12:31
Piotrek: a jaki z tego wniosek że granica jest niewłaściwa

bo co wtedy jeśli L równa się P
14 kwi 12:48
Piotrek: w takim przykładzie mi chodzi konkretnie
lim 1/1−x
2
x→1
to lewa i prawa strona dąży do minus nieskończoności więc granica z lewej jest do minus
nieskończoności a z prawej do 1, tak
14 kwi 12:55