Podaj liczby wyrazow ciagu arytmetycznego -3 ,0,3 ...27
Anka: Podaj liczby wyrazow ciagu arytmetycznego −3 ,0,3 ...27
to robie tak a1=−3
an=27
an=2n+1
27=2n−1
n=13?
14 kwi 11:56
Anka: jak wyliczamy R?
14 kwi 11:59
Bizon:
... jaka zdolna ...

skąd Ty wzięłaś te a
n=2n+1 ...

?

r=a
n+1−a
n
14 kwi 12:02
Anka: no wlasnie ale jak tak wylicze R? r=an+1−an
an =27
wiec nie co wyjdzie +1?
14 kwi 12:04
kofi : jesli a
1 = −3, a
2=0, a
3=3 to widzimy ze r=3
no i podstawiasz 27=−3+3(n−1)
27=−3+3n−3
33=3n
n=11
14 kwi 12:08
Anka: Bizon pomocy

! Zaraz wychodzę na zaliczenie.
14 kwi 12:08
Anka: OK, poratowaliście mnie
14 kwi 12:08
kofi : ze wzoru an=a1+(n−1)r
14 kwi 12:09
Bizon:
Twoje a1=−3
a2=0 r=0−(−3) r=3
skoro an=27 a an= a1+(n−1)r 27=−3+3(n−1) n= ....
14 kwi 12:10
Anka: OK mam jeszcze ostatnie zadanie
Oblicz sumy ciagu geometrycznego √3+3+....+27
Jakie tu wzór itp zastosować?
14 kwi 12:15
kofi : na sume ciagu geometrycznego
14 kwi 12:16
Anka: tak, ale go nie kumam
Sn=a1*
1−qn1−q
a1 − to pierwszy wyraz ciągu
n − ilość wyrazów ciągu, które sumujemy
q− iloraz ciągu
Chłopaki pomóżcie
14 kwi 12:18
kofi : masz a1, masz q=√3 i podstawiasz do wzoru
14 kwi 12:18
kofi : 27=√3*qn−1
14 kwi 12:20
Anka: SN=√3*1−√33/1−√3 i co dalej bo za bardzo nie wiem, √13 i co dalej?
14 kwi 12:22
Anka: dobra czekam na odpowiedź, w szkole chwilkę przed zaliczeniem sprawdzę
14 kwi 12:26
kofi : 27=
√3*
√3n−1
n=6 no i podstawiasz do wzoru sumy ciagu geometrycznego, tak?
14 kwi 12:26
kofi : czyli Sn=√3*1−√36/1−√3
14 kwi 12:28
Maciuś: | | a1+an | |
Aniu wszystko masz podane jak na tacy Sn= |
| *n, zauważ ze jest to ciag arytmetyczny |
| | 2 | |
czyli a
2−a
1=r ⇔ w tym rzypadku 3 a
1=−3
14 kwi 12:29
Anka: Możesz rozpisać to działanie, jak to poskracałeś? Oraz dla przyk ładu obliczyć i podstawić do
wzoru sumy ciągu? Z góry dziękuję, bede za 12 minut w szkole i sprawdzę!
14 kwi 12:31
Anka: Nie to jest ciąg geometryczny
14 kwi 12:31
Maciuś: widze ze w tym dziale masz drugie zadanie nie zauwazylem
14 kwi 12:32
Maciuś: | | a2 | |
masz ciag geometryczny czyli |
| =q wtawiasz to tak jak bizon w ciagu arytmetycznym tylko |
| | a1 | |
ty to wsadzasz pod wzor oglony geometryczny i masz
14 kwi 12:33
Anka: @Kofi
Możesz rozpisać to działanie, jak to poskracałeś? Oraz dla przyk ładu obliczyć i podstawić do
wzoru sumy ciągu? Z góry dziękuję, bede za 12 minut w szkole i sprawdzę
Spadam, obczaje za chwilę
14 kwi 12:34
kofi : 27=√31*√3n−1
27=√31+n−1 zasady dzialan na potegach
27=√3n
33=31/2n
opuszczamy podstawy i:
3=1/2n
n=6
14 kwi 12:36