Dla jakich wartosci x liczby x+4, 4x, x^2+8
Anka: Dla jakich wartosci x liczby x+4, 4x, x2+8 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetytcznego, w
ogole tego nie kumam, jak za to sie zabrac?
14 kwi 11:28
Anka: Proszę o pomoc.
14 kwi 11:34
Anka: wychodzi −x2−7x−12=0 ale czy to dobrze?
14 kwi 11:39
Bizon:
jest taka zależność w ciągu arytmetycznym
zatem: jeśli Twoje wyrazy mają stanowić ciąg arytmetyczny to:
| | x+4+x2+8 | |
4x= |
| ... uporządkuj ... i do boju ...  |
| | 2 | |
14 kwi 11:41
Bizon: raczej x2−7x+12=0
14 kwi 11:43
Anka: zrobilam tez tak a3−a2=a2−a1 i tak samo wyszło, moze tak byc?
14 kwi 11:43
Anka: tak, bizon dokładnie tak wyszło
14 kwi 11:44
Bizon: ok ...
14 kwi 11:52