matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinus
beata:
2
oblicz wartość pozostałych funkcji kąta α wiedząc że sinα =
7
14 kwi 11:13
Werutka:
z tego obliczmy przyprostokątną czyli z stosujemy twierdzenie Pitagorasa a
2
+ b
2
= c
2
czyli: 2
2
+ b
2
= 7
2
4 + b
2
= 49 / −4 b
2
= 45 / p b =
√
45
2
sinus
7
45
cosinus
− 45 zapisz jako
√
45
!
7
2
tangens
− 45 zapisz jako
√
45
!
45
cotangens − odwrotność tangensa
14 kwi 14:38