iel wyrazow ciagu an=-2n^2+3n jest mniejsze od -5
Mania: iel wyrazow ciagu an=−2n2+3n jest mniejsze od −5
wyliczylem miejsca zerowe, i co dalej skad wiem co jest mniejsze?
14 kwi 11:00
Mania: Tak samo, czy N zawsze musi byc naturalne, bo jak tak to chyba kumam
14 kwi 11:04
Bizon: a
n<−5 czyli −2n
2+3n<−5
i masz prostą nierówność −2n
2+3n+5<0 Δ=9+40
| | −3+7 | |
n2= |
| =−1 wykresem jest parabola .... ramionami w dół o wyliczonych miejscach |
| | −4 | |
zerowych
wiadomo gdzie przyjmuje wartości mniejsze od 0
przedział (−∞, −1) odrzucasz jako sprzeczny w warunkach zadania
rozwiązaniem są liczby całkowite z przedziału (2,5, ∞) czyli każdy wyraz począwszy od
trzeciego jest mniejszy od −5.
.... ale wydaje mi się że chyba coś źle przepisałeś ...
14 kwi 11:18
Mania: nie no jest ok, juz kumam!
przedział (−∞, −1) odrzucasz jako sprzeczny w warunkach zadania, gdzie sa te warunki
?
14 kwi 11:23
Anka: I jak, Bizon, pomżesz?
14 kwi 11:29
Anka: Proszę o pomoc.
14 kwi 11:34
Bizon: no przecież n to numer wyrazu .... chyba nie znasz wyrazu −szóstego?...

Jakie wartości może przyjmować n? ...
14 kwi 11:35
Anka: no wlasnie jakie, bo tego nie kumam, wszystko mi wchodzi a ciagi, czarna magia
14 kwi 11:37
Anka: hej ponawiam pytanko,
no przecież n to numer wyrazu .... chyba nie znasz wyrazu −szóstego?...
Jakie wartości może przyjmować n? ...
wlasnie nie wiem, jakie moze przyjmować jak pod −2n2+3n<−5 podkladam liczbe ujemna to niby
spelnia warynek...
14 kwi 11:47
Bizon: ale w ciągach kolejne wyrazy to a1, a2, a3 ... an
n przyjmuje wartości 1, 2, 3, ... czyli liczby naturalne różne od 0
14 kwi 11:51
Anka: ok, juz wszystko kumam wielkie dzięki Bizon

!
14 kwi 11:53
Bizon:
14 kwi 11:54