Prosiłbym o rozwiązanie
maciej: Prosta x + y − 4 = 0 przecina oś OX w punkcie A i oś OY w punkcie B. Punkt S jest środkiem
odcinka
AB. Znajdź równanie okręgu o środku w punkcie S i promieniu SA .
Prosiłbym o rozwiązanie
14 kwi 10:43
Bizon:
Punktu przecięcia prostej z osiami możesz wyznaczyć na kilka sposobów, np
A=(..., 0) zero do równania prostej x=4
A=(4, 0)
B=(0, 4)
Wyznaczasz S jako środek odcinka AB S=(2, 2)
Obliczasz długość odcinka AS IASI będzie miarą promienia okręgu
IASI=2√2
Mając promień i współrzędne środka piszesz równanie okręgu
(x−2)2+(y−2)2=8
14 kwi 11:02
Rivi: oś OX przecina gdy y=0
x−4=0
x=4
A=(4,0)
oś OY gdy x=0
y−4=0
y=4
B=(0,4)
S=(xA+xB2, yA+yB2)=(4+02,0+42)=(2,2)
(z Pitagorasa na rysunku lub wzoru na długość odcinka, już nie rozpisuje) promień AS2=8
wzór okręgu
(x−2)2+(y−2)2=8
14 kwi 11:07