nie wiem jak zrobic
asia: Rozwiąż równanie 2x23 x25x...x2n−1= 1636, gdy n∊N
14 kwi 09:37
Bizon: ... sprawdź proszę czy dobrze przepisałaś? ...

nie jest tam czasem 2
2n−1 ?
14 kwi 09:45
asia: powinno byc jak napislaes
14 kwi 10:02
Bizon:
Po lewej stronie masz iloczyn dwójek w potęgach które stanowią ciąg arytmetyczny
1...3...5...2n−1
Wykonując działanie czyli mnożąc liczbę dwa w kolejnych potęgach ... potęgi te sumujesz
2
1x2
3x2
5=2
(1+3+5)
Po prawej stronie 16
36=(2
4)
36=2
144
Teraz już tylko wzór na S
n ciągu arytmetycznego
| | a1+an | |
Sn= |
| n gdzie an=2n−1
|
| | 2 | |
| | 1+2n−1 | |
144= |
| n 288=2n2 n2=144 w warunkach zadania n=12 |
| | 2 | |
14 kwi 10:43
maciej: dziękuje za pomoc
14 kwi 10:52