Zewnętrze styczne okręgi są styczne do prostej l
Citizen : Zewnętrznie styczne okręgi o środkach s1 i s2 i promieniach r1 r2 (r1>r2) są styczne do prostej
l. Kąt między prostą przechodzącą przez środki okrgów i prosta l ma miarę 30 stopni . Wyznacz
długości promieni okręgów, jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 24.
14 kwi 09:16
Bizon:
| | r1 | |
IOS1I=x |
| =sin30o ⇒ x=2r1
|
| | X | |
| r1 | | x | |
| = |
| ....itd
|
| r2 | | x−(r1+r2) | |
Po przekształceniach i wykorzystaniu zależności r
1+r
2=24
otrzymasz r
1=18 r
2=6
14 kwi 10:22