Jestem ciekaw samej odpowiedzi, żeby porównać
| 1 | ||
= | ||
| 4 |
, dzięki
| 54 | 1 | |||
P(A)= | = | |||
| 216 | 4 |

Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 3 − 4sinx − 4cos2x
Doprowadzam do postaci : (2sinx−1)2 − 2 = f(x) i nie bardzo wiem co dalej (oczywiście mam w
głowie fakt że wartości sinx <−1; 1> ale nie bardzo wiem co z nim zrobić
)
Poprawka zadania z prawdopodobieństwa:
Oczywiście wkradł się błąd, .... sorry
Niedawno rozwiązywałam podobne zadanie, tylko z podzielnością przez 3
i tak jakoś mi się napisało z rozmachu
Ma być podzielność przez 4 , wiec tylko jeden wariant
tylko suma kwadratów oczek parzystych jest podzielna przez 4
zatem:
| 1 | ||
|A|= 33= 27 => P(A)= | ||
| 8 |
| 1 | ||
tw= | −−− dla tej wartości jest minimum w wierzchołku paraboli
| |
| 2 |
( Jako że za pierwszym razem wyszło mi inaczej, postanowilem sobie je wypisać...
)
Mamy taką sytuację: (w nawiasach są możliwości wypadnięcia oczek, a obok na zielono ilość
sposobów na jakie można je utworzyć)
(2,2,2) 1 (4,4,4) 1 (6,6,6) 1
(2,2,4) 3 (4,4,6) 3
(2,2,6) 3 (4,6,6) 3
(2,4,4) 3
(2,4,6) 3
(2,6,6) 3
Otrzymuję : 3*1 + 7*3 = 3+21= 24
| 24 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 216 | 9 |
(2,4,6) 3 − w tym ustawieniu masz 6 możliwości, nie trzy