matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
goldenfille:
obliczyć pochodną funkcji: y=x
−x
jak na razie mam tyle: y'=(x
−x
)'=(e
lnx
−x
)'=(e
−xlnx
)' dobrze? i nie wiem co dalej
13 kwi 23:27
kachamacha:
i dalej =e
−xlnx
*(−xlnx)'= i liczysz ten nawias ze wzoru na pochodną iloczynu
13 kwi 23:30