Oblyczanie pół ograniczonych krzywymi.
Honey: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi. Bardzo proszę o pomoc. Pilne.
| | 1 | |
a) y=x2 , y= |
| x2 , y=3x |
| | 2 | |
Wykresy narysowałam, ale nie wiem jakie całki ułożyć.
13 kwi 23:12
Honey: ?
14 kwi 22:49
Godzio:

b)
| | 1 | |
1/21∫(4 − |
| )dx + 14∫(4 − x)dx |
| | x2 | |
14 kwi 22:58
Godzio:
Co do pierwszego:
3x = x
2 ⇒ x = 0 lub x = 3
| 1 | |
| x2 = 3x ⇒ x = 0 lub x = 6 |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | |
03∫(x2 − |
| x2)dx + 36∫(3x − |
| x2)dx |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 23:04
Kejt: ładne cyferki, heh.. miałam kiedyś ambitny plan przyswojenia sobie całek, ale nawet nie
wiedziałam od czego zacząć..
14 kwi 23:05
Godzio: Najlepiej od pochodnych
14 kwi 23:15
Kejt: taak..

a przed pochodnymi?
14 kwi 23:16
Godzio:
Nic
14 kwi 23:19
ICSP: ewentualnie granice
14 kwi 23:20
Kejt: to chyba będzie problem..
14 kwi 23:20
Godzio:
Ale Tobie radziłbym skupić się póki co na rozszerzeniu, jesteś na podstawie więc lepiej się
skupić na tym
14 kwi 23:27