ciagi
Konrad: suma dwudziestych poczatkowych kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 4 daja
liczbe 1 wynosi

prosze o wytłumaczenie krok po kroku
13 kwi 23:08
ICSP: godzinę temu robiłem podobne zadanie...
liczby naturalne:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,.....
w tym na czerwono zaznaczone masz te które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1
1,5,9
ciąg arytmetyczny o następujacych danych:
a1 = 1
n = 20
r = 4
wylicz a20 i podstaw do wzoru na sumę.
13 kwi 23:11
Konrad: stary jak 1 przy dzieleniu przez 4 daje 1

przecież to jest 1/4
13 kwi 23:14
ICSP: | 1 | | 1 | |
| = 0 + |
| . 0 całych oraz 1 w reszcie |
| 4 | | 4 | |
13 kwi 23:17
kachamacha: 1 przy dzieleniu przez 4: 0 całości reszty zostaje 1
i stąd taki zapis i myslenie ICSP
13 kwi 23:18
;): Konrad jak masz głupoty pisać to nie pisz w jedynce cztery się nie mieści ani razu więc
jest 0 + 1 więc reszta jest 1
13 kwi 23:18
Konrad: gra dzieki choc dalej nie kumam ze 1/4 to jeden w reszcie to sie chyba tak odgórnie zakłada
13 kwi 23:20
;): 5 = 4 + 1
9 = 2 * 4 + 1
1 = 0 + 1
13 kwi 23:21
;): Lepiej tak Ci zapisze żebyś to zrozumiał
1 = 0 * 4 + 1
13 kwi 23:21
Konrad: dobra dzieki chyba tego nie rozkminie kurde przecież jak jest 0to tam ile miescie sie 4
zero to jakie reszty 1

powalone pozdrawiam
13 kwi 23:25
;): W jedynce czwórka nie mieści się ani razu więc mamy zapis 1 = 0 * 4 + 1 czyli 1 jest nasza
resztą
13 kwi 23:27
Eta:
1:4= 0
0
− −−−−−
1 −−− reszta
13 kwi 23:29
Konrad: no takkkk rozpisałem słupek i juz wiem spokkko
13 kwi 23:31